Ga naar de inhoud

She of de mythe van de Moederliefde

  Waar of niet waar, in ieder geval taboe doorbrekend: SHE of de mythe van de Moederliefde… 

  Op 8 november presenteert de Zutphense theatergroep NumeRo Primo de voorstelling ‘She of de mythe van de Moederliefde’ en het boek ‘Moeder als mens- de mythe voorbij’ in Het Musiater te Zevenaar.

  Schrijver en regisseur Nelleke Riemeijer: “Toen ik begon met deze productie met het thema moederliefde, moederschap had ik geen idee dat het zo groot zou worden. Het beeld van de Moeder en waar ze aan moet voldoen en hoe zoons, dochters en vooral ook moeders zelf moederliefde en moederschap in werkelijkheid ervaren, zijn vaak twee heel verschillende dingen. Staan soms zelfs haaks op elkaar. Omdat ik met een toneelvoorstelling natuurlijk niet alle kanten kan belichten en het thema blijkbaar zoveel reacties oproept, besloot ik die verhalen te gaan bundelen in een boek. Herkenning en erkenning zijn anno 2014 blijkbaar noodzakelijk”.

  Theater

  ‘She of de Mythe van de moederliefde’ is een theatervoorstelling. De ongeschreven regels, waarden en normen ten aanzien van moederliefde en moederschap met humor en visie worden hierin vervangen door reëel beeld. Het brengt de intimiteit van vele huiskamers op de planken en laat het moederschap zien zonder de franje van de mythische voorstelling. Tijdens ‘She of de mythe van de moederliefde’ dus geen roze wolken. Geen moeder die altijd, vanuit haar moedergevoel, wel vanzelf aanvoelt wat haar kind nodig heeft. In plaats daarvan: vraagtekens bij het moederschap als natuurverschijnsel. Vraagtekens bij de veronderstelling dat in elke vrouw een toegewijde moeder schuilt. De voorstelling is geschikt voor iedereen die een moeder heeft of had, zelf moeder is of juist niet.

  Het boek ‘Moeder als mens- de mythe voorbij’ is een verzameling van anonieme verhalen. Mannen en vrouwen vertellen daarin over hun beleving van moederliefde en hun ervaringen daarmee. Of over moederschap waarin zij hun worsteling schetsen met het beeld, de verwachtingen en de maatschappelijke oordelen. Daarnaast zijn er een aantal bijdragen van deskundigen en auteurs met hun visie op moederliefde, moederschap en het ontstaan van deze onzichtbare en vooral onbereikbare lat voor moeders. Zowel de voorstelling als het boek vragen om een afscheid van de mythische voorstelling, vragen om de moeder te voorzien van een menselijker gezicht.

  Voorstelling en boek

  ‘She of de mythe van de moederliefde’ speelt op 8 november 2014 in Het Musiater te Zevenaar. Kaarten zijn verkrijgbaar tijdens kantooruren via 0316-529841 of info@hetmusiater.nl. Meer informatie over de voorstelling en het boek via www.numeroprimo.nl. Het boek wordt tevens uitgegeven als e-Book en iBook.

  Via het crowdfunding platform Duurzaam Samen worden mensen, moeders, dochters, maar ook vaders en/of zonen gezocht die het project ‘She of de mythe van de Moederliefde’ (theatervoorstelling en uitgave van het boek) willen steunen om de productie van de voorstelling kostendekkend te maken. Meer informatie is te vinden de website van Duurzaam Samen : http://www.duurzaamsamen.nl/campaigns/she/

  En voor wat betreft mijzelf in dit geheel? Ik heb geholpen met redigeren van de verhalen. Naast een leuke uitbreiding van mijn capaciteiten op het gebied van taalkunde, ook een leuke ervaring om mee te maken. En als het aan mij ligt ook wel voor herhaling vatbaar. Wie weet wat de toekomst zal gaan brengen. Misschien ga ik mij wel richten op een ‘carrière’ richting het schrijven/redigeren van boeken, scripts en dergelijke.

   

  she_poster

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.