Alle begin is moeilijk. Althans, zo luidt het gezegde. Maar is dat ook zo? Dat is volgens mij heel erg afhankelijk van het onderwerp.
Wil je bloggen en ook opvallen, dan moet je je kunnen onderscheiden tussen alle andere bloggers. Dat begint al met de keuze voor de wijze waarop je je blog gaat presenteren. Doe je dat via een eigen webruimte of maak je daarvoor een blog aan bij een reeds op internet aanwezige aanbieder?
Wanneer je kiest voor de optie ‘eigen webruimte’, dan zal je vervolgens moeten kijken welke provider jouw voorkeur heeft. Kies je voor een webaanbieder, dan heb je minder mogelijkheden voor een unieke naam én zal de naam van je aanbieder vaak in de domeinnaam staan vermeld. Ter illustratie van de laatst genoemde optie (en nee, dit is geen bestaande URL) kan je dan denken aan “www.blogaanbieder.nl/jouwblognaam”.
Zelf heb ik ervoor gekozen om een webruimte te nemen bij een hostingprovider. Als je via Google zoekt op ‘blog maken’, dan wordt op iedere blog die je tegenkomt wel een van de vele hostingproviders benoemd als favoriet. Zelf heb ik mijn hosting in ieder geval dit jaar ondergebracht bij Robohost.nl en heb ik domeinnaamregistraties lopen bij One.com en Mijndomein.nl. Mijn persoonlijke ervaring met deze drie betreft een goede service en snelle reacties van de klantenservice bij problemen. De keuze voor hostingprovider moet een ieder echter voor zichzelf maken. Het enige advies dat ik voor nu geef is “kijk en vergelijk op basis van je persoonlijke wensen en budget”.
Wanneer je voor een eigen domeinnaam hebt gekozen, zoals mij, dan kom je meteen bij de volgende keuze. Wat ga je gebruiken om je blog te maken? Hoewel meerdere mogelijkheden aanwezig zijn, heb ik gekozen voor WordPress. Dit programma (of script, net hoe je het wilt noemen) is gratis te downloaden en heeft een brede community achter zich staan. Als je ervoor hebt gekozen om je blog niet zelf te hosten, dan heb je ook de mogelijkheid om dit via WordPress zelf te doen. Registreren en aan de slag.
Moet je eigenlijk wel gaan bloggen? Is het wel verstandig om te gaan bloggen? Twee interessante en zeer relevante vragen. Maar wat voor antwoorden kan je daarop geven? Zelf ben ik van mening dat het ligt aan je doel. Wat wil je met je blog bereiken? Simpel gezegd, bloggen is erg tijd- en arbeidsintensief. Je moet regelmaat aanbrengen, geduld kunnen opbrengen en het belangrijkste: een rode draad in het geheel hebben.
Regelmaat
Met een blog bouw je na verloop van tijd een eigen community op. Een (als het goed is) steeds groeiende groep aan vaste lezers en volgers. Deze mensen willen tevreden worden gehouden. Dit betekent dus dat je hen regelmatig wat nieuws moet voorschotelen. Of het nou 1 blog per maand is of 3 per week. Het gaat om het vasthouden.
Geduld
Bloggen is voor mensen met geduld. Net als de weg naar Rome is een succesvolle blog niet in een dag, week of in een maand gebouwd. Elke grote blogger begon met zijn werk met een kleine groep vaste lezers en lage rankings. Heb je geduld? Wees dan gerust, dit geduld wordt op termijn beloond.
Rode lijn
Wat is jouw rode lijn? Waardoor onderscheidt jouw blog zich van anderen? Denk goed na wat je precies wilt bereiken met je blog en hoe je dit het beste kan doen. Dit zorgt immers ervoor dat mensen je blog én jou als blogger gaan onthouden, terugkomen, aanraden bij vrienden en artikelen delen via social media.
Bij het beginnen van dit blog is natuurlijk wel nagedacht over de onderwerpen en welke rode lijn zal worden aangebracht. Het probleem daarbij was en is eigenlijk dat er geen duidelijke rode lijn is en (althans voor wat ons betreft) zich daardoor onderscheidt. Wij schrijven gewoon over alles wat ons bezig houdt. Dit kan te maken heeft met het opgroeien van onze kinderen en de opvoedingsproblemen die daarbij komen. Het kan evengoed een artikel over een van onze hobby’s zijn of interessante tips en trucs over het een of ander. In ieder geval hopen wij je regelmatig terug te mogen zien.