Ga naar de inhoud

Babi Ketjap

Babi Ketjap is heerlijk, enigszins zoet vleesgerecht met een lichte gembersmaak. Je kan dit als vleesgerecht bij een Indische rijsttafel erbij doen of, als dat teveel werk is, gewoon lekker met rijst en komkommer eten. In de winkel zijn kruidenmixen te koop om tijd te besparen, maar dat is een kwestie van smaak. Als je alle kruiden toch in huis hebt zou ik het gewoon zelf doen als ik jou was. Dan kan je het namelijk ook helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Babi Ketjap
Babi Ketjap

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

500 gram hamlappen
2 speklappen
gemberpoeder (1 theelepel)
zout
peper (1/2 theelepel)
ketjap
uien (2, gesnipperd)
knoflook (2, geperst)
olie (2-3 eetlepels)
water (2 eetlepels)
azijn (2 eetlepels)
4 stukjes verse djahé/gember

Stappenplan:

  • Snij het vlees in iets grotere blokjes en het speklapjes in (dunne) reepjes.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout, gemberpoeder en een scheutje ketjap en laat dit minimaal 2 uur marineren.
  • Doe de olie in de wok/wadjang/pan en bak het vlees aan (let op: steeds kleine beetjes doen. Als je teveel in een keer doet gaat het vlees koken).
  • Doe de uien en de knoflook in de pan, bak dit even mee en voeg dan het water, de verse djahé, azijn en de ketjap toe.
  • Laat het vlees circa 30 minuten sudderen op zacht vuur (met eventueel een deksel op de wok/wadjang/pan) totdat het vlees lekker mals is.
  • Haal de deksel eraf en laat de saus wat indikken.

Zoals bij zoveel Indische gerechten geldt ook hier: Babi Ketjap is het lekkerste als men het 1 dag van tevoren klaar maakt.

Op het internet staan nog veel meer varianten, zoals die op Roys Recepten of Ohmyfoodness. Sommige heb ik gemaakt en zijn inderdaad erg lekker, maar bij andere recepten heb ik toch kleine aanpassingen gedaan.
Laat duidelijk zijn, mijn recept is niet heilig en ook jij hoeft je niet strikt aan de hoeveelheden die ik genoemd hebt vast te houden. Probeer mijn recept, kijk en vooral proef of het lekker is. Pas het aan naar je eigen smaak als dat nodig is, want dat is altijd het lekkerst 😉

Ik ben wel benieuwd: hebben jullie mijn recept gevolgd of heb je wat veranderd? Laat het mij weten, want lekker eten deel je met elkaar! Selamat makan!