Ga naar de inhoud

Kue Mangkok

Een cakeje dat hier altijd in de smaak valt is de Kue Mangkok. Dit is een gestoomde cake en wordt dus niet in de oven gebakken. Om de Kue Mangkok te maken is het handig om een rijststomer of andere goede stoompan te hebben. Een stoomoven schijnt ook te kunnen, maar dat is een luxe die wij hier thuis niet hebben. Hieronder het recept dat ik doorgaans gebruik.

kue mangkok roze

Ingrediënten

500 gram zelfrijzend bakmeel
2 zakjes vanillesuiker
2 x 140 gram geraspte kokos
6 dl koolzuurhoudend bronwater
een snufje zout
280 gram witte basterdsuiker
diverse kleuren eetbare kleurstof/kleurgel
water

Verder : rijststomer of stoompan, ronde vormpjes voor Kue Mangkok (meestal verkrijgbaar bij de toko) of muffin-vormpjes, mixer of garde

Werkwijze

  1. Meng alle ingredienten (behalve de kleurstoffen en 1x 140 gram kokos) goed door elkaar en verdeel dit mengsel over twee schalen.
  2. Doe in de ene schaal een paar druppels kleurgel (bijvoorbeeld roze) en in de andere schaal een paar druppels kleurstof van een andere kleur. Roer deze goed door het mengsel.
  3. Spoel de schaaltjes/kopjes om met koud water, droog ze af en giet ze vol met het mengsel.
  4. Verwarm een stomer ongeveer 10 min. voor, zet de kopjes in de voorverwarmde stomer en stoom de koeken gaar in ongeveer 30-40 minuten.
  5. De koeken moeten opspringen als een bloem zoals op de foto. Gebruik de rest van de kokos om op de cakejes te strooien.

Selamat makan! Geniet ervan!