Ga naar de inhoud

Sambal Goreng Telor

Vandaag een recept voor Sambal Goreng Telor of, zoals veel mensen het gerecht ook wel noemen, “hete eieren”. Een makkelijk, snel te maken recept voor een heerlijk bijgerecht uit de Indische keuken. Ik zeg met nadruk EEN recept en niet HET recept, want er zijn meerdere manieren om dit gerecht te maken en iedere Indo heeft zijn of haar eigen twist eraan gegeven. Dit recept is wat ik noem een snelle, eenvoudige variant (en eentje die niet superheet is).

Wat heb je nodig voor deze versie van de Sambal Goreng Telor? De meeste van de benodigde ingrediënten heeft (denk ik) iedereen eigenlijk wel in huis. Zo niet, dan is een tripje naar de dichtsbijzijnde supermarkt de snelste manier om alles in huis te halen. Zelf gebruik ik voor dit gerecht het volgende:

Ingrediënten

  • 6-8 eieren, hardgekookt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst of heel fijn gesneden
  • 2-3 eetlepels sambal oelek
  • 2 gewone tomaten (of 1 grote vleestomaat), in blokjes gesneden
  • zout
  • suiker (basterd of rietsuiker, anders gewone suiker)
  • half kopje water
  • (zonnebloem)olie
  • Middelgrote pan, (geen koekenpan)
Sambal Goreng Telor - lekker aan het pruttelen
Sambal Goreng Telor – lekker aan het pruttelen

Heb je alles in huis (of in huis gehaald)?

Dan gaan wij verder met de bereidingswijze. We beginnen met het goed hard koken van de eieren. Zelf hou ik daarvoor een kooktijd van 8-10 minuten aan, maar dat is ook afhankelijk van de grootte van de eieren. Voor kleine eieren (S) zal je kooktijd uiteraard korter zijn dan voor grote (L/XL) eieren. Zodra de eieren gekookt zijn laat je deze schrikken onder koud, stromend water en pel je de eieren. Als ik het idee heb dat de schil niet makkelijk van het ei los komt, wil ik ze ook nog wel eens in een kommetje met water pellen. Daardoor komt er water tussen het ei en de schil en blijven de eieren in veel gevallen heel.

Om de saus te maken doe je twee eetlepels olie in een middelgrote pan en fruit daarin de gesnipperde ui, gesnipperde of geperste knoflook en de sambal oelek voor zo’n 3-4 minuten. Daarna voeg je de in blokjes gesneden tomaat en het water toe en breng je alles aan de kook. Met een snufje zout en suiker kan je de saus wat meer smaak geven. Zelf laat ik het zout meestal achterwege, ook omdat er meestal al zout is toegevoegd aan de sambal oelek en ik een teveel aan zout een slecht idee vind.

Zodra de saus kookt zet je het vuur op laag en doe je de gepelde eieren voorzichtig in de pan. Schep wat van de saus over de eieren en laat alles – met de deksel op de pan – nog een kwartiertje zachtjes pruttelen. Voor het opdienen haal je de eieren uit de saus. Snijd deze doormidden en leg ze daarna weer voorzichtig terug in de saus.

Opmerkingen

De Sambal Goreng Telor is vaak het lekkerst als je deze een dag van tevoren maakt. De smaken van de saus kunnen dan lekker in de eieren trekken.