Ga naar de inhoud

Sollicitatie en afwijzingen

  Sollicitatie afgewezen

  Je kent het vast wel… Die onverwachte afwijzing op je sollicitatie, wanneer je werkloos of op zoek naar een andere baan bent. Alle tijd en energie die je hebt gestoken in het schrijven van je brief of e-mail. Het inlezen over de geschiedenis van het bedrijf. Medewerkers die je via Twitter of LinkedIn hebt opgezocht om enigszins een beeld te krijgen van je mogelijke collega’s. Dat alles heb je gedaan om die droombaan te krijgen. En vervolgens ontvang je dat ene document waarin je wordt verteld “we hebben niet voor jou gekozen”.

  Zelf ben ik nu al een paar maanden zonder een betaalde baan. Werkloos wil ik het niet noemen. Door het wegvallen van mijn arbeidscontract zijn namelijk ook de uren voor de kinderopvang vervallen. En heb ik mijn kinderen nagenoeg elke dag thuis. Zoals alle huisvaders en/of huismoeders zullen bevestigen, dat is al een fulltime job op zich. Maar wat meer geld op de plank is in ieder geval wel prettig.  Een WW-uitkering staat, hoe je het ook wendt of keert, immers niet in verhouding met een salaris uit betaald werk.

  Vacatures

  Zowel ik als mijn vrouw speuren dus regelmatig de vacaturebanken af voor attractieve functies, welke naar onze meningen wel binnen mijn kennis en ervaring passen. Daarnaast ben ik ook bezig met het promoten van mijzelf via LinkedIn en Twitter. In plaats van het vinden van een werkgever kan je ook omdenken en de werkgever jou laten vinden. Althans, dat is de theorie. In de praktijk heeft dit tot op heden nog niet ervoor gezorgd dat ik effectief door bedrijven ben benaderd.

  Tijdens het netwerken via Twitter en LinkedIn kom je wel weer in aanraking met andere mensen. Andere netwerken die je zonder de digitale snelweg niet had leren kennen of had geweten dat die bestonden. Een aantal van die mensen zijn te vinden bij Vacatureluurs. Zij bieden werkzoekenden creatieve sollicitatietips, overzicht van netwerken en events voor werkzoekenden, inspirerende blogs en, zeker niet onbelangrijk, de broodnodige sollicitatiehumor. Om even een voorbeeld te geven, lees maar eens het blog van Saskia over de verschillende vormen van afwijzingen op je sollicitatie.

  Zelfreflectie

  Je kan je voorstellen dat ik, na het lezen van haar blog, eens bij mijzelf ben nagegaan welke afwijzingen ik de afgelopen maanden voorbij heb zien komen. Daarbij ben ik gekomen tot : de zonde-van-je-tijd, de opsomming, de hokjesdenker, de beginner, de reservebank II en, het meest voorkomend, de spoorloze.

  Mijzelf hierdoor ontmoedigen laat ik echter niet. Al blijft het zuur dat je gereageerd hebt op passende functies. Vacatures waarvan je weet dat je kennis en werkervaring naadloos aansluiten. Maar dat hoort erbij en denk maar zo:

  “Het moment dat iemand jou vertelt dat je niet goed genoeg bent, weet je dat dat het moment is dat je eigenlijk beter bent dan hen”.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.